Help

Ben je verdwaald in de spermabankwereld? Hier vind je de antwoorden op de meest voorkomende vragen van onze klanten. 

Contact

FAQ

Zie hieronder enkele veelgestelde vragen van andere potentiële ouders. 

  • Wat is een spermabank?

    Een spermabank verwerkt sperma om te verkopen aan klinieken en gezinnen die een kind of kinderen willen hebben door gebruik te maken van een spermadonor. De reden voor het gebruik van een spermadonor kan verschillen van klant tot klant, bijv. onvruchtbaarheidsproblemen of lesbische paren of alleenstaanden die sperma nodig hebben om zwanger te worden. 

  • Hoe ga ik aan de slag?

    Lees eerst over je opties om sperma te kopen, of je nu een koppel of alleenstaand bent. Lees daarna de regels en voorschriften van je eigen land met betrekking tot inseminaties en donorcategorieën. Maar vergeet niet, we zijn altijd hier om te helpen, dus stuur ons een e-mail of bel ons voordat je sperma bestelt.  


    Je kunt jouw donor vinden.  

  • Wat is het verschil tussen een donor met ID-vrijgave en een donor zonder ID-vrijgave?

    Wanneer je ervoor kiest om een kind te krijgen met een spermadonor, moet je kiezen voor een open donor, ook wel bekend als een donor met ID-vrijgave, of een gesloten donor, ook wel bekend als een donor zonder ID-vrijgave. Als je een donor met ID-vrijgave selecteert, kan jouw donorkind contact opnemen met de donor via de spermabank wanneer het donorkind de wettelijke leeftijd voor het verzoek bereikt. Het is belangrijk dat je leest over de verschillende omstandigheden in je thuisland voordat je bestelt.   

    Zoek je donor. 

  • Kan wie dan ook een spermadonor worden?

    Nee. Om het risico op het doorgeven van ziekten met een genetische factor te verminderen, moeten onze aanvragers verschillende medische onderzoeken en tests ondergaan. We streven ernaar dat onze donoren allemaal gezonde mannen zijn met goede waarden en een goede persoonlijkheid.  Zoek je donor. .

  • Hoeveel gezinnen kunnen dezelfde spermadonor gebruiken?

    Dat verschilt van donor tot donor. Wij houden ons aan de nationale quota. Het is niet mogelijk voor de donor om contact te leggen met de kinderen of hun ouders. Meer informatie. Zoek je donor..

  • Hoe selecteren we onze donoren?

    We screenen en testen onze donoren zorgvuldig op veel dingen. We ontmoeten elkaar voor verschillende afspraken zodat we ze kunnen leren kennen. De selectieparameters omvatten meestal leeftijd, strafblad, aanvraag en interviews, spermakwaliteit en algemene gezondheid. We testen onze actieve donoren ook op SOA's en voeren regelmatig bloedtests uit. 

     Zoek je donor.

  • Hoeveel eenheden moet je bestellen?

    Het is een individuele kwestie hoeveel eenheden je moet bestellen. Voor sommigen werken de eenheden meteen, voor anderen duurt het langer. Verschillende factoren waarmee je altijd rekening moet houden:  


    Leeftijd en algemene gezondheid  


    Behandelingsmethode  


    Gewenst aantal kinderen.  


    Voor één behandeling is één eenheid vereist. Maar afhankelijk van de behandelingsmethode varieert het hoe ‘ver’ deze eenheid gaat. Met een eenvoudige IUI, die vaak wordt uitgevoerd in de natuurlijke cyclus, is er een kans op het bevruchten van de eicel vrijgegeven door het lichaam. Met een IVF- of ICSI-behandeling is er echter een kans op het bevruchten van verschillende opgehaalde eicellen. Sommige van deze kunnen uiteindelijk als blastocysten worden ingevroren. Daarom kan met deze behandelingen één zaadeenheid mogelijk leiden tot meerdere zwangerschappen. Daarom adviseren wij je altijd om met je vruchtbaarheidskliniek te bespreken hoeveel eenheden je moet kopen. Je zult altijd de mogelijkheid hebben om een spermaopslag bij onze spermabank aan te houden, waar je gekochte eenheden worden bewaard totdat je een verzending naar je kliniek aanvraagt voor meerdere zwangerschappen als potentiële broers en zussen in de toekomst. 

  • Welke variant moet ik kiezen?

    Wij verkopen verwerkte en onverwerkte sperma-eenheden. ICI-eenheden zijn onbewerkt, terwijl IUI-eenheden worden voorbereid voor de meest voorkomende vormen van behandeling in de vruchtbaarheidsklinieken.  


    We raden doorgaans alleen IUI MOT20+ aan voor inseminatiebehandelingen. De andere zijn naar onze mening beter geschikt voor IVF en ICSI. 


    ICI MOT20+-eenheden zijn zeer geschikt voor vaginale inseminatie. De beweeglijkheid wordt gegeven als 20+, wat betekent dat elke eenheid meer dan 20 miljoen levende spermacellen per ml bevat. Jouw vruchtbaarheidskliniek kan de mogelijkheid hebben om de sperma-eenheden te verwerken, maar het kan leiden tot het verliezen van veel van de levende spermacellen.  Bespreek dit verder met je vruchtbaarheidskliniek. 

  • Kun je eenheden reserveren?

    Helaas kunnen we geen eenheden reserveren totdat ze te koop zijn aangeboden.  


    We willen voorkomen dat we eenheden reserveren die we misschien niet kunnen vrijgeven vanwege onvoorziene problemen met bloedmonsters. Aangezien er vaak verschillende klanten zijn die wachten op de vrijgave van nieuwe eenheden van een donor, hebben we een wachtlijst gemaakt waar je je voor kunt aanmelden. Je ontvangt automatisch een bericht zodra de eenheden zijn vrijgegeven.  


    Zodra de eenheden beschikbaar zijn op de locatie, kun je ze kopen en door ons laten opslaan. Meer informatie hierover vind je hier. 

  • Kan ik ook eenheden bestellen bij een donor zonder ID-vrijgave?

    Het verschilt van land tot land welke donorcategorieën zijn toegestaan. Voor vruchtbaarheidsbehandeling in Denemarken zijn bijvoorbeeld zowel donoren met ID-vrijgave als donoren zonder ID-vrijgave toegestaan. Wij raden je aan dit te controleren in jouw vruchtbaarheidsland. 

  • Kan ik eenheden bij mij thuis laten bezorgen?

    Nee, thuisinseminatie is niet langer mogelijk. De regels voor de traceerbaarheid van de sperma-eenheden zijn nu zo streng geworden dat we er alleen aan kunnen voldoen door ze met de benodigde goedkeuring af te leveren aan vruchtbaarheidscentra en behandelende gynaecologen. 

  • Kan ik sperma-eenheden laten bezorgen bij mijn gynaecoloog?

    a, het is mogelijk om sperma-eenheden te bestellen en te laten bezorgen bij je gynaecoloog.  


    Natuurlijk moet je gynaecoloog een vergunning hebben om vruchtbaarheidsbehandelingen aan te bieden en de inseminatie moet plaatsvinden in de praktijk. Het is niet genoeg om als gynaecoloog in een ziekenhuis te werken.  


    Je hebt echter de mogelijkheid om contact met ons op te nemen om een samenwerkingsovereenkomst op te stellen (overeenkomst inzake toewijzing van verantwoordelijkheid).  


    Neem voor meer informatie contact met ons op. 

  • Wat veroorzaakt onvruchtbaarheid?

    Onvruchtbaarheid kan worden veroorzaakt door verschillende dingen. Als het om de man gaat, kan het veroorzaakt worden door een lage spermakwaliteit. Lage spermakwaliteit kan het gevolg zijn van een ongezonde levensstijl, genetische stoornissen en vele andere dingen. 

  • Hoe oud moet ik zijn om donorsperma te kopen?

    Je moet ten minste 18 jaar oud zijn om donorsperma te kopen. 

  • Zijn er andere regels voor een lesbisch koppel dan voor een heteroseksueel koppel?

    Ja en nee. Bij Born maken we geen onderscheid tussen een heteroseksueel koppel, een lesbisch koppel of een alleenstaande moeder. Natuurlijk zijn er verschillende overwegingen om over na te denken voordat je begint met jouw vruchtbaarheidsbehandeling: Wie draagt het kind, de rechten van de andere moeder, enzovoort. Er kunnen ook verschillende regels gelden van land tot land. Daarom is het altijd een goed idee om de regels in jouw vruchtbaarheidsland te volgen. Meer informatie. 

  • Ik ben alleenstaand – kan ik moeder worden via een spermadonor?

    Ja. Of je nu deel uitmaakt van een koppel of alleenstaand bent, je kunt sperma van ons kopen om een kind te verwekken. Er kunnen echter verschillende regels gelden van land tot land. Daarom raden wij je aan om de regelgeving in jouw vruchtbaarheidsland op te volgen. Wij helpen jou altijd graag bij het vinden van een donor. 

  • Wanneer moet ik mijn kind vertellen dat hij/zij verwekt is met een spermadonor?

    We raden je aan om al op jonge leeftijd hierover met je kind te praten. Het is beter om er vanaf het begin open over te zijn, omdat het voor de kinderen makkelijker is om op te groeien met de waarheid. 

Share by: