GeneMatch
Doe een gencompatibiliteitstest om er zeker van te zijn dat jij en jouw donor een gezonde match zijn.
Zorg voor gemoedsrust met GeneMatch
Wist je dat je jouw genetische compatibiliteit met de door jou gekozen donor kunt testen om te zorgen voor een goede match? Lees verder en ontdek waarom dit een slimme keuze kan zijn.
Waarom testen op gencompatibiliteit?
Terwijl we onze donoren streng screenen op genetische gezondheid, houdt een goede match ook rekening met uw unieke genetische profiel. Daarom bieden wij een gencompatibiliteitstest aan om er zeker van te zijn dat jij en jouw gekozen donor elkaar op de best mogelijke manier aanvullen. Deze test biedt extra gemoedsrust, wetende dat jullie gecombineerde genetica de best mogelijke uitkomst voor de gezondheid van je toekomstige kind ondersteunen.
GeneMatch uitgelegd
Ieder van ons erft twee kopieën van elk gen, één van onze biologische moeder en één van onze biologische vader. Als jij en jouw donor mutaties in hetzelfde gen dragen, kan dit het risico verhogen om een genetische aandoening over te dragen aan je toekomstige kind. GeneMatch is ontworpen om dat risico te helpen verminderen door het genetisch materiaal van jou en de donor te screenen en te vergelijken voor 421 genen, inclusief die gekoppeld aan autosomaal recessieve en dominante ziekten.
Simpel gezegd, GeneMatch zoekt naar gedeelde mutaties die kunnen leiden tot een genetische aandoening in je toekomstige kind om je te helpen het risico van overdracht van een genetische ziekte te beoordelen.
Houd er rekening mee dat voor GeneMatch-tests aanvullende genetische tests vereist zijn waarmee donoren moeten instemmen. Helaas betekent dit dat GeneMatch-tests niet voor alle donoren beschikbaar zijn.
Heb je al een dragerrapport? Vergelijk in slechts 48 uur met de door jou gekozen donor
Als je al over een dragerrapport beschikt, kunnen we de gemeenschappelijke genen uit jouw rapport binnen 48 uur gratis vergelijken met de genen in het donorrapport. Neem gewoon contact met ons op met de naam van de door jou gekozen donor, en wij geven instructies over het voltooien van de match samen met de vereiste formulieren.
Houd er rekening mee dat we geen genetische rapporten of informatie over mogelijke aandoeningen kunnen accepteren. Als we dergelijke informatie ontvangen, verwijzen we je naar onze GeneMatch-test voor ondersteuning.
De gratis 48-uurs match is uitsluitend gebaseerd op de gemeenschappelijke genen die zijn opgenomen in zowel jouw rapport als het uitgebreide screeningrapport van de donor. Bovendien vereist het matchingsproces een bestelling van ten minste één donoreenheid en een Pregnancy Slot voor de door jou geselecteerde donor. Mocht de match een 'no match'-resultaat opleveren, dan kun je een andere donor kiezen en zullen we doorgaan met het vergelijken van tests met nieuwe donorkeuzes totdat er kosteloos een match gevonden wordt.
Welke resultaten kan ik behalen?
Je ontvangt een van de volgende resultaten van de GeneMatch-test:
Hoe neem je de test
Om te beginnen selecteer je simpelweg de GeneMatch-optie in het profiel van een donor, waarna we je direct een testkit sturen.
De test is snel en eenvoudig te voltooien. Het enige wat je hoeft te doen is een monddoekje pakken om een monster van je speeksel af te nemen. Er is een kleine handleiding bijgevoegd waarin elke stap duidelijk wordt uitgelegd. Het is allemaal heel eenvoudig.
Als je de test hebt voltooid, stuur je deze terug naar ons testcentrum met behulp van het meegeleverde retourlabel. Er is ook een duidelijke handleiding om je te laten zien hoe je dit moet doen.
Je ontvangt je resultaten binnen ongeveer 4-6 weken nadat wij jouw monster hebben ontvangen, en wij sturen de informatie rechtstreeks naar jou via e-mail.
Wij raden je aan om de sperma-eenheden van jouw voorkeur aan te schaffen en deze bij ons te bewaren voordat de testresultaten terugkomen, zodat de door jou gekozen donor niet uitverkocht raakt. Met je GeneMatch-aankoop ontvang je 12 maanden gratis opslag.
Genetische aandoeningen uitgelegd
Nieuwsgierig naar hoe genetische aandoeningen worden geërfd en waarom we testen op compatibiliteit? Laten we het eens nader bekijken.
Wanneer een baby wordt verwekt, combineert het genetisch materiaal van de moeder en vader tot een unieke mix. Elke ouder levert één chromosoom van elke set, en tijdens de bevruchting komen hun genen samen om een nieuwe genetische blauwdruk te vormen.
Genetische aandoeningen zijn aandoeningen die worden veroorzaakt door veranderingen of mutaties in iemands DNA. Deze mutaties kunnen voorkomen in een enkel gen of in grotere DNA-segmenten. Sommige genetische aandoeningen worden geërfd van biologische ouders, terwijl anderen kunnen optreden zonder predispositie in het genetisch materiaal.
Genetische aandoeningen worden ingedeeld in verschillende soorten:
autosomaal recessief, waarbij beide ouders de mutatie voor de aandoening moeten dragen om deze door te geven;
autosomaal dominant, waarbij slechts één ouder de mutatie hoeft te dragen; en
X-gekoppelde of
Y-gekoppelde aandoeningen. Lees verder voor meer informatie over deze soorten en de specifieke aandoeningen waarop door GeneMatch gescreend wordt.
Autosomale recessieve genetische aandoeningen
Een autosomale recessieve genetische aandoening treedt alleen op wanneer beide kopieën van een specifiek gen mutaties hebben. Dit betekent dat een kind de aandoening alleen kan erven als beide biologische ouders dezelfde mutatie dragen en doorgeven. Daarom is het essentieel om zowel jou als je potentiële donor te testen.
Als beide biologische ouders dezelfde mutatie dragen, is er een risico van 50% dat een nakomeling één mutatie erft en drager wordt, een kans van 25% dat hij/zij geen mutaties erft en een risico van 25% dat hij/zij twee gemuteerde genen erft en dus een genetische ziekte.
Als jouw GeneMatch-resultaat incompatibiliteit aangeeft, betekent dit dat er een 25% risico is dat je kind een autosomale recessieve genetische aandoening kan erven met de door jou gekozen donor. In dit geval raden we je aan een andere donor te kiezen om voor het best mogelijke resultaat voor je toekomstige kind te zorgen.
Autosomale dominante genetische aandoening
Wanneer een genetische aandoening autosomaal dominant is, betekent het dat de aandoening kan optreden als slechts één gen wordt gemuteerd. Wij screenen donoren en hun gezinnen op bekende autosomale dominante aandoeningen tijdens het innameproces.
X- en Y-gekoppelde genetische aandoeningen
X-gekoppelde en Y-gekoppelde aandoeningen doen zich voor in genen op respectievelijk de X- en Y-geslachtschromosomen. Vrouwen en mannen hebben verschillende geslachtschromosomen: XX en YY. Vrouwen erven een X-chromosoom van elke biologische ouder, terwijl mannelijke nakomelingen een X-chromosoom van de moeder en een Y-chromosoom van de vader erven.
Y-gekoppelde genetische aandoeningen: Aangezien het Y-chromosoom alleen kan worden doorgegeven via de mannelijke ouder, is het niet nodig om je compatibiliteit te testen voor Y-gekoppelde aandoeningen. Met onze grondige screening van donoren sluiten we alle mannen uit die niet gezond zijn.
X-gekoppelde genetische aandoeningen: Deze aandoeningen komen zeer zelden voor bij vrouwen, omdat ze hetzelfde abnormale gen vereisen op het X-chromosoom van elke ouder. Maar omdat mannen slechts één X-chromosoom hebben, kunnen ze worden getroffen door een X-gekoppelde genetische aandoening als ze een abnormaal gen van hun moeder erven.
GeneMatch waarschuwt je daarom voor bepaalde X-gekoppelde genetische mutaties die je mogelijk draagt.